Translate

неділю, 29 березня 2015 р.

Поза літературою. Творець українського гімну Михайло Вербицький у "Великих ювілеях"фотомитця Йосипа Марухняка

Живий тризуб у 150 річницю виконання Державного гімну. м. Львів. Фото Йосипа Марухняка

Доторкнутися до великих. Зануритися у їхнє життя через інформацію, світлини, здійснюючи мандрівку в часі. (Бо таки мізки очищує будь-яка мандрівка.) Переосмислити. А згодом трансформувати все у власному баченні і поділитися напрацьованим із усіма зацікавленими. Аби й вони отримали власну порцію думок і небуденних почуттів.

Не знаю про інших, а я свої відчуття і хвилювання від експозиції "Мелодія для нації" фотомитця Йосипа Марухняка отримала. Навіть не маючи змоги відвідати виставку у Львівському палаці мистецтв у реальному вимірі. І, усвідомлюючи те, що побачене мною - лише маленька дещиця чималої експозиції кількістю 56 світлин. Але у будь-якому випадку дякую Авторові за змогу віртуальних оглядин. Бо для мене така фотомандрівка - чудовий виняток.


Виставка "Мелодія для нації" присвячена 200-річчю від дня народження автора музики Державного гімну України Михайла Вербицького і 150-річчю першого публічного виконання пісні "Ще не вмерла Україна". Фотохудожній почерк Йосипа Марухняка викреслюється не із фоторепродукції портрету привабливого чоловіка в окулярах.

Михайло Вербицький. Фото Йосипа Марухняка

А із художнього відкриття фотомитцем світу композитора-педагога із дотиком до залишеного ним у спадок українцям творчого доробку, з його найславнішою одиницею - музикою Українського Гімну. У світлинах фотохудожника є все.
Храм у с. Залужжя, де був душпастирем М. Вербицький. Фото Йосипа Марухняка

Про світ священослужителя Михайла Вербицького я прочитала, зокрема, у "Метрична книга. Запис рукою М. Вербицького", "Церковні раритети з храму с. Завадів", "Храм у селі Залужжя, де отець провадив свою душпастирську місію", "Храм у селі Млинах на Яворівщині".


Церковні раритети з храму с. Завадів. Фото Йосипа Марухняка

У Млинах він осів на стало після кількарічних змін однієї сільської парохії на іншу і замешкав там до кінця свого життя. Саме на Яворівщині й народилася безсмертна музика до поетичних рядків "Ще не вмерла Україна". Але вона була потім. А до того часу Михайло Вербицький проявив себе як талановитий автор музики із жанру співогри. Завдяки його творінням ожила не одна п'єса. І мої приватні експресії від знайомства зі світлинами Йосипа Марухняка із експозиції "Мелодія для нації", у його світлині "Перемишль. 150 років тому вперше пролунав Гімн" завдяки їх Авторові помножилися. Над польською площею я побачила всі грані таланту Михайла Вербицького - на пташиних крилах разом із Гімном України у небесну височінь піднялися і мелодрами для львівського театру "Руська Бесіда".

Перемишль. 150 років тому тут вперше пролунав Гімн України. Фото Йосипа Марухняка

А світлини, присвячені Гімну України - окремий яскравий блок експозиції "Мелодія для нації". Пісня урочисто лине у відкритий простір і з сплетеного живого тризуба, і біля великого, розтягненого молоддю, національного стягу, і з площі у м. Яворів біля наразі єдиного в Україні пам'ятника його творцеві Михайлові Вербицькому...

М. Яворів, лунає Державний гімн України біля єдиного пам'ятника Вербицькому в Україні. Фото Йосипа Марухняка

Пам'ятники українському композиторові, звісно, ще будуть. Роботу братів Сухорських - Андрія та Володимира над скульптурою львівського Михайла Вербицького автор виставки також не оминув своєю фотомистецькою увагою.

І ще... ота верба на світлині "Весна в с. Млини"...

Весна в Млинах (2015р). Фото Йосипа Марухняка

За неї, Йосипе, за цей тонкий чуттєвий зв'язок із Батьківщиною, Тобі окреме дякую!

Довідка

Йосип Марухняк - член Національної спілки фотохудожників України (НСФУ), художник міжнародної федерації фотомитців AFIAP, член Національної спілки журналістів України, член СОФУ (Світове об'єднання фотографів-українців), учасник та призер міжнародних та всеукраїнських фотовиставок.

"Мелодія для нації" - третя персональна фотовиставка із започаткованого ним циклу "Великі ювілеї". 2014 рік позначений для Йосипа Марухняка двома персональними виставками, присвяченими 200-літньому ювілею Тараса Шевченка ("Тарасовими шляхами") та 200-літньому ювілею Маркіяна Шашкевича ("Відлуння Маркіянових дзвонів").


Скульптори брати Сухорські Андрій та Володимир. Фото Йосипа Марухняка










Немає коментарів:

Дописати коментар